KSA is een jeugdbeweging. Experimenteren, participeren, kritisch kijken, een vrijwillig en langdurig engagement opnemen en nadenken over zingeving zijn de belangrijkste stimulansen die we aan onze groepen willen geven. We richten ons op kinderen en jongeren als individuen, in groep en in het geheel van de samenleving. Spelenderwijs en met aandacht voor vorming proberen we die pijlers concreet te maken. Deze fundamenten zijn dan ook de basis van en de rode draad in onze visie.
-
Groep
Maar liefst 270 KSA-groepen zijn over heel Vlaanderen actief. In elke groep zet een gemotiveerde leidingsgroep zich in voor haar leden door op regelmatige tijdstippen activiteiten en initiatieven te organiseren. Deze leidingsgroepen werken zelfstandig en maken zelf beslissingen voor hun plaatselijke vereniging. Daarbij kunnen ze uiteraard op de steun rekenen van de koepel.
Elke KSA-groep is uniek. Elk voert zijn eigen beleid, er zijn variaties op ons uniform en zelfs de namen kunnen verschillen. Toch schetsen we eventjes wat onze groepen gemeen hebben:
- Elke groep komt regelmatig op zaterdag of zondag samen, voor een twee- of drietal uurtjes plezier en vriendschap.
- Elke groep draagt in meer of mindere mate een uniform. De basis van ons uniform is een koningsblauw hemd en een das die in vijf kleurencombinaties voorkomt.
- De leeftijdsgroepen zijn meestal onderverdeeld per twee jaar.
- Hét hoogtepunt van elke groep is uiteraard het jaarlijkse kamp.
- Elke groep staat garant voor een boeiende mix van avontuur, dikke fun, zot amusement en hopen vriendschap!
-
Geschiedenis
Onze beweging heeft een bewogen en vrij ingewikkelde geschiedenis met dan nog eens meerdere wortels.
De huidige KSA is ontstaan uit twee jeugdbewegingen: KSA (jongens) en VKSJ (meisjes).
Bij de fusie van november 1978 werd de gezamenlijke naam KSA-VKSJ en later KSJ-KSA-VKSJ of gewoon KSJ. Plaatselijk had je zowel KSA-, VKSJ-, KSJ- als Roodkapjesgroepen. De veelheid aan namen zorgde voor verwarring en de fusienaam KSJ-KSA-VKSJ bekte niet. Daarom heten de 271 plaatselijke groepen sinds 1 september 2015 gewoon KSA.
KSA en VKSJ hebben per provincie een eigen geschiedenis.
KSA is tussen 1928 en 1933 in elke provincie ("gouw") apart ontstaan met een eigen sticher en traditie. Karel Dubois is dus bv. niet de stichter van KSA, maar enkel van de KSA in West-Vlaanderen. Pas vanaf 1943 zijn die gouwsecretariaten (Antwerpen, Brabant, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen) officieel gaan samenwerken in de federatie KSA Jong-Vlaanderen, maar ze bleven relatief zelfstandig. Wel hebben ze dezelfde twee wortels: die van de Katholieke Actie en die van de Vlaamse Beweging, Die laatste betreft het AKVS of Algemeen Katholiek Vlaams Studentenverbond. Onze oudste KSA-groepen waren daar reeds bij aangesloten nog voor van KSA sprake was. Dit verklaart waarom zij een eeuwfeest kunnen vieren terwijl de andere KSA-groepen jonger zijn. KSA organiseerde zich in collegebonden en vakantiebonden. Vanaf de jaren zestig ging KSA meer parochiegericht werken. In november 1978 fuseerde KSA met VKSJ.
VKSJ is in 1929 in alle bisdommen opgericht, aanvankelijk voor meisjes uit de pensionaten. VKSJ had dus vooral 'afdelingen' in de meisjesscholen. In 1942 werd voor de meisjes uit de basisschool de snel bloeiende werking van de Roodkapjes opgericht. Pas vanaf de jaren '60 richtten VKSJ en de Roodkapjes veel nieuwe afdelingen in de parochies op, los van de scholen. De vier 'diocesen' (VKSJ Antwerpen-Mechelen, VKSJ Limburg, VKSJ Oost-Vlaanderen en VKSJ West) werkten meer nationaal gericht dan KSA, maar hadden elk een eigen secretariaat. Wie wil teruggaan tot de vooroorlogse geschiedenis van VKSJ houdt best rekening met de idee van Katholieke Actie (KA) waaruit de meisjesbeweging is ontstaan. De boekjes, de vlaggen en de stijl ademen die geest volledig uit. In november 1978 fuseerde VKSJ met KSA.
-
Waar staan we voor?
KSA? Dat is samen spelen, zingen, trekken, plannen, kamperen … Kortom, de zuurstof die jongeren en kinderen nodig hebben om echt te leven.
Speels en vormend bezig zijn in groep met verschillende leeftijden. Het zijn de basisingrediënten die zorgen voor een boeiende chemie met vriendschap als resultaat. Bij KSA vinden kinderen en jongeren met verschillende karakters, achtergronden en meningen een vaste stek. Door écht ploegwerk kunnen leden en leiding verantwoordelijkheid opnemen en leert men rekening houden met elkaar.
Voor ons geen sleutel-op-de-deur activiteiten en kant en klare formules maar fantasie en creativiteit zonder grenzen. Niet om fantastische resultaten te bekomen, maar om kinderen en jongeren de kans te geven zichzelf te ontdekken, origineel te zijn, kritisch oplossingen te bedenken, te durven … Zo nu en dan is het ook nodig stil te vallen, om na te denken, te bezinnen.
Onze missie
KSA stelt zich als jeugdbeweging tot doel op plaatselijk niveau een speelse en zinvolle vrijetijdsbesteding te garanderen, waarbij de leden in groep kunnen groeien als individu binnen de samenleving. Vriendschap en creativiteit staan centraal tijdens de activiteiten. De werking steunt op jongeren die een vrijwillig engagement opnemen en zo leren verantwoordelijkheid te dragen.
De koepel biedt de plaatselijke groepen via vorming, administratieve omkadering, initiatieven en inhoudelijke impulsen de nodige ondersteuning om hun werking vorm te geven, met respect voor hun eigenheid en de bestaande diversiteit. Door ontmoeting, verbondenheid en participatie te stimuleren, kunnen we onze beweging profileren, onze groepen vertegenwoordigen op het bovenlokaal niveau en hun (kritische) stem laten horen in de maatschappij. Door de visie voor te leven en uit te dragen, zijn we een inspiratiebron voor onze leden en leiding.
We willen in de toekomst blijvend verder bouwen aan de totale persoonsvorming van steeds meer kinderen en jongeren binnen onze jeugdbeweging.
Onze visie
Een aantal vrijwilligers liepen in 2016 een intensief traject om werk te maken van een nieuwe beleidsnota voor KSA. Tijdens verschillende vergaderingen werden de lijnen voor de toekomst van onze beweging uitgezet. Bij dit traject hoorde ook een nieuwe visietekst die duidelijk weergeeft waar KSA voor staat. De beleidsnota zal pas op 1 januari 2018 van kracht zijn, maar de visietekst kunnen we nu al op jou loslaten.
KSA is een jeugdbeweging waar kinderen en jongeren samen ontelbaar veel ervaringen opdoen. Deze unieke ervaringen zorgen ervoor dat elke KSA’er zich ten volle kan ontwikkelen op talloze vlakken. Deze bijzondere ontwikkeling draagt ertoe bij dat elke KSA’er een trotse KSA’er wordt.
KSA is gebouwd op vier kernwaarden die de basis vormen van onze jeugdbeweging: spelen, groeien, verbinden en engageren. Deze vier kernwaarden zijn voortdurend in evolutie: gedurende de hele KSA-carrière bouwt elk individu deze kernwaarden actief uit. Zo groeit elk individu uit tot een sterk lid of sterke leid(st)er. Op hun beurt dragen ze zo bij aan een krachtige plaatselijke groep. Bovendien bereidt het ontwikkelen van deze kernwaarden tijdens hun levensloop in KSA hen ook voor op een actief leven in de maatschappij.
Spelen vormt het startpunt van de carrière van elke KSA’er. Kinderen en jongeren krijgen in KSA een veilige omgeving waarbinnen ze kunnen spelen. Dat zorgt er voor dat ze zich zorgeloos met leeftijdsgenoten kunnen verbinden. Samen met die anderen kunnen ze op een speelse manier de wereld ontdekken, waardoor ze de kans krijgen om als mens steeds verder te groeien. Het amusement dat ze steeds opnieuw uit elk spel halen, geeft hen goesting om zich te engageren en de spelvreugde aan anderen door te geven.
De integrale visie, goedgekeurd op door de Nationale Raad in november 2016, kan je downloaden als pdf-document.
Onze beleidsnota
Onze plannen, dromen en doelstellingen voor de toekomst van KSA beschrijven we elke vier jaar in een beleidsnota. De huidige beleidsperiode loopt van 2014 tot en met 2017. Intussen dienden we onze toekomstplannen in voor de beleidsperiode van 2018 tot en met 2021. Meer nieuws over onze nieuwe beleidsnota vind je weldra ook op deze pagina.